Snuf en Snuitje

7 kinderprogramma’s die je keek als babyboomer

Televisiesentiment: de traktaties van de woensdagmiddag

De eerste kinderprogramma’s op televisie werden uitgezonden op woensdagmiddag en zaterdag. Als jouw ouders nog geen (zwart-wit) TV hadden, kon je bij vriendjes gaan kijken. Het was heel normaal om met een kluit kinderen voor de TV te zitten. Dit zijn een paar programma’s die je kent als je een babyboomer bent. Sommige ervan waren zo populair en liepen zo lang door, dat ook niet-boomers ze kennen.

1. De verrekijker

De verrekijker was een soort jeugdjournaal, waarin je kinderen in allerlei buitenlanden kon zien. Het was heel leerzaam. Het is lang te zien geweest, van 18 april 1956 tot 24 september 1972.

2.    Pipo de clown

Pipo was een van de eerste kinderseries met een echte verhaallijn. Vanaf 1958 tot 1980 was Pipo vaste prik op woensdagmiddag, gespeeld door Wim Meuldijk. Ook de bijfiguren werden beroemd; hierboven de boeven Snuf en Snuitje.

3. Swiebertje

Swiebertje werd vanaf 1961 tot 1975 uitgezonden als serie. De landloper werd twintig jaar lang gespeeld door Joop Doderer. De veldwachter Bromsnor, waarmee hij altijd overhoop lag, werd door verschillende mensen gespeeld en hetzelfde gold voor het ouderwetse dienstmeisje Saartje.

4. Ivanhoe

Ivanhoe, dé klassieke ridder (als zijn paard niet wit was, had het dat moeten zijn) was een Engelse serie met veel wapengekletter, geen speciaal kinderprogramma maar wel gekeken door kinderen. Hier zond de KRO hem uit van 21 oktober 1961 tot 25 juli 1964. De held werd gespeeld door Roger Moore.

5. Lassie

Lassie de reddende hond was zo beroemd dat Schotse collies lange tijd ‘Lassiehonden’ werden genoemd. De serie was Amerikaans en werd hier van 1962 tot 1980 uitgezonden door de NCRV.

6. Ja zuster, Nee zuster

Deze serie van Annie M.G. Schmidt was maar twee jaar te zien, van 1966 tot 1968. Zuster Klivia werd gespeeld door Hetty Blok. Volwassenen vonden de serie soms leuker dan kinderen en de liedjes maakten hem tot een grote hit.

7. Fabeltjeskrant

De fabeltjeskrant is de meest recente serie. Hij bestond uit korte stukjes rond kinderbedtijd, waar meestal het hele gezin naar keek. Hij werd van 1968 tot 1988 uitgezonden.


Foto: “Snuf & Snuitje” by Th. van den Brink – Beeld en Geluidwiki – Gallery: Pipo de clown. Licensed under CC BY-SA 3.0 nl via Wikimedia Commons 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.