Afrikaanse pinda-stoverij

Afrikaanse pinda-stoverij

met (of zonder) kip, of rundvlees, of rundergehakt

Afrikaanse pinda-stoverij

Afrikaanse pinda-stoverij

Ingredients

  • 1 pond kip, of rundvlees, of gehakt
  • olie
  • 1 grote ui (of twee kleinere), tamelijk klein gesneden
  • 4 grote tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 stukje verse gember (als je dat hebt) of wat gemberpoeder
  • 1/2 tl Vadouvan**
  • 1 à 2 tl Garam masala**
  • 1 blik gepelde tomaten of 2 à 3 verse, in stukjes
  • 2 of meer volle el pindakaas
  • kokosmelk of water
  • 1 bouillonblokje of bouillonpoeder naar smaak
  • zout?, hete peper of sambal, citroensap naar smaak
  • 2 grote zoete aardappelen (gewone kan ook), in stukken
  • groenten, bijvoorbeeld boontjes, wortel, of wat je hebt
  • koriander of andere groene kruiden

Instructions

  1. Maak een pan met dikke bodem en deksel heet op hoog vuur met wat olie (voor gehakt zonder)
  2. Bruin het vlees en haal het uit de pan (gehakt kan er gewoon in blijven)
  3. Bak de ui, roerend met een spatel, tot er bruine vlekjes op beginnen te komen
  4. Doe alles tot aan de tomaten erbij en bak die even mee
  5. Bij verse tomaten: schuif de andere ingrediënten naar de rand van de pan en bak de tomaten even in het midden op hoog vuur. Duw ze met een spatel op de bodem. (Dit zorgt dat ze niet zuur worden)
  6. Of doe de gepelde tomaten erbij en maak ze met de spatel klein
  7. Draai nu het vuur lager, stand 4 ongeveer, en roer de pindakaas door de saus - hij lost langzaam op en de saus wordt dik. Begin met twee volle eetlepels en doe er naar smaak meer bij. Roer wat kokosmelk of water door de saus om hem iets dunner te maken.
  8. Maak de saus voorzichtig op smaak: hete peper of sambal, een klein beetje citroensap. Dit hoort behoorlijk gepeperd gegeten te worden. Minder kan, maar helemaal zonder peper of sambal kan echt niet. Zout is waarschijnlijk helemaal niet nodig.
  9. Doe het vlees weer in de pan met de aardappelen en de groente
  10. Draai het vuur laag en doe het deksel op de pan en stoof tot alles gaar is (bij gehakt of kip gaat dat snel, rundvlees hoe langer hoe beter).

Notes

Eet dit met rijst, couscous of wat brood en zet bakjes verse koriander of andere groene kruiden op tafel. Het hoort helemaal niet bij de West-Afrikaanse keuken, maar als je het in huis hebt kan je er ook wat seroendeng over strooien.

** Natuurlijk kan je ook je eigen kruidenmengsel maken, waarin gemalen komijn, kardemon een klein beetje turmeric/kurkuma en wat zoete kruiden zoals venkel- en fenegriekzaad niet mogen ontbreken. In geen geval kant en klare kerriepoeder van een super erdoor doen!

http://boemblog.nl/afrikaanse-pinda-stoverij/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.