Verduurzaamde Bratz

Babyboom-Barbie en latere generaties

Er speelt geen kind meer met Barbie zoals die er vroeger uitzag

Wat de modeltrein was voor mannen van de babyboomergeneratie, was de Barbie voor de vrouwen. Iedereen had er een, of iets dat erop leek. Nu mogen babyboommannen nog steeds met hun treintjes spelen. Zij hoeven niet eens te doen alsof het niet hun hobby is, maar die van hun (klein-)kinderen. De treintjes veranderen weinig. Er komen nieuwe modellen bij als er nieuwe treinen komen, maar het uiterlijk van oude modeltreinen staat vast.
Met die Barbies is het een heel ander verhaal.

1e Barbie

De allereerste Barbie

Barbie-zelfgevoel-alarm

De eerste Barbie werd in 1959 gemaakt en zij en haar eerste opvolgsters zagen er niet normaal uit. Van een zo realistisch mogelijke babypop ‘promoveerden’ meisjes in één klap naar een volwassen vrouw die in badpak werd geleverd en die zo min mogelijk leek op een echte. De eerste Barbies waren sprookjesmodellen. Zij hadden een boobjob lang voor die op grote schaal in het echte leven doordrong, wespentailles en abnormaal lange benen. Sommige meisjes mochten er niet mee spelen van hun moeder, die bang was dat zij later een slecht gevoel zouden krijgen over hun niet op Barbie lijkende zelfjes. Maar de meeste moeders konden niet op tegen de marketing en de charme van het escapisme.

 

Barbiemishandeling

Midge

Midge had een dikker gezicht, hetzelfde figuur, en raar haar

Barbie en haar accessoires waren behoorlijk prijzig. Die plastic naaldhakschoentjes die de poppen met hun voor-misvormde voetjes nodig hadden waren nog wel betaalbaar. Maar de droom-outfits, -baljurken en aanverwante waren eigenlijk niet te betalen, om van de famillieleden die Barbie erbij kreeg maar te zwijgen. Zó erg groeide het besteedbaar inkomen nu ook weer niet in die tijd.

De meeste meisjes gingen zelf aan het kleertjes knutselen. En daar begon de Barbiemishandeling. Als je toch knutselt aan die kleren, kan je ook wel eens wat doen aan dat altijd maar hetzelfde haar, nietwaar?Wie herinnert zich niet de rampzalige gevolgen van een poging dat haar eens wat anders te doen, en wie heeft niet op een onbewaakt moment dat idiote Midgehaar afgeknipt?

Ook verder hadden Barbies zwaar te lijden onder de behandeling die zij kregen. De poppen waren ontworpen als “beautifull fashion doll”, maar meiden met een wat avontuurlijker inslag wilden niet de hele tijd zo’n pop aan- en uitkleden en stortten haar in woeste avonturen. Ook broers hadden het op de sexy poppetjes gemunt. Handen, voeten en andere ledematen, zelfs hoofden bleken ineens helemaal niet zo stevig.

IN de kast

American Girl Barbie

American Gril Barbie, 1965, met buigzame benen

Bij de meeste meisjes ging het Barbiestadium vrij snel over. Zelfs de Kenpop bleek niet op te kunnen tegen echte jongens, al zagen die er heel wat minder mooi uit. Barbie verdween in de kast of zij raakte kwijt. Meestal.
Intussen werden er steeds nieuwe generaties Barbies voor nieuwe generaties meisjes geproduceerd, en hun uiterlijk ging met de tijd mee. Barbie moest lachen, haar taille moest minder wespachtig, en de boobjob werd afgezwakt. De Barbies van nu hebben een heel ander figuur dan de eerste. Ver na onze babyboomertijd, in 2001, kreeg Barbie wat brutalere concurrenten, de Bratz. Ook die de Bratz hadden onrealistische kenmerken, maar vooral in het gezicht: hun lippen zien er vaak uit als een foto van een mislukte botoxbehandeling.
In het kader van de nostalgie en de oud speelgoed-verzamelwoede is er nu een restauratie-industrie ontstaan, die voor veel geld oude Barbies met mishandeld haar en ontbrekende ledematen in hun oude glorie herstelt. Onbeschadigde ‘vintage’ Barbies en familieleden zijn dure verzamelitems. Hoogstwaarschijnlijk speelt er niet één meisje meer met de “beautifull fashion doll” zoals die er vroeger uitzag.

Afgetakeld en opgeknapt

Intussen is er een nieuwe rage: Barbies, Bratz en familieleden worden van hun oude glamour ontdaan en gerecycled. Een werkloos geworden moeder, die stiekem nog steeds dol is op poppen, begon beschadigde Bratz en Barbies op haar eigen manier op te knappen. Zij knutselde er ontbrekende ledenmaten aan, maar vooral: in plaats van de beschadigde make-up van de poppen bij te verven, haalt zij die er helemaal af en schildert zij er realistischer gezichten op. Het is leuk om te zien: check het filmpje hieronder. Maar met die eerste Barbiepoppen heeft ook dit niets meer te maken.

Kleine fotos: Wikicommons. Grote foto: screenshot via Youtube

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.