Advanced Style

Babyboomers die zich heruitvinden

Boomers die geloven in dagdromen, of die ‘het toch maar mooi doen’

Waarom het gebeurt, is niet zo makkelijk in één zin uit te leggen. Soms komt het door het Is that all there is?-gevoel. Soms is het geen keus, maar noodzaak. Hoe dan ook, je ziet het steeds vaker: babyboomers die zich heruitvinden.

Op haar 55e hing Mindy Mazur haar carrière in de gezondheidszorg aan de wilgen en startte zij een tweede loopbaan: zij vond zichzelf opnieuw uit als health coach. De Huffington Post schreef erover. Gevraagd hoe zij in die nieuwe richting geïnteresseerd was geraakt, antwoordde zij bondig: Klein, dik, en in de vijftig. Zo omschreef ik mezelf toen. OK, ik ben geen vijftig meer. Ik ben zestig, en ik ben niet dik meer sinds ik 25 kilo ben afgevallen, maar ik ben nog steeds klein.
Dit was niet de eerste keer dat Mazur een carrièreswitch maakte: nadat zij in de jaren negentig haar baan verloor schoolde zij bij en sloeg zij een iets andere weg in binnen haar vakgebied. Daarna werd zij ZZP’er. Maar pas toen zij eerst afviel en vervolgens health coach werd, vond zij zichzelf opnieuw uit. Sheila Blanchette, die haar interviewde, noemt zulke babyboomers Day Dream Believers (mensen die geloven in dagdromen).

Toch zingen

Ook in Nederland zijn zij te vinden. Modekoning Addy van den Krommenacker (65) klom langzaam op in zijn vak: verkoper, inkoper, eigen zaak, stylist, en tenslotte ontwerper. Maar zijn tenslotte bleef geen tenslotte. Begin dit jaar lanceerde hij een eigen interieurcollectie en toen hij 65 werd kwam de echte heruitvinding: Van den Krommenacker greep terug op de droom van zijn jeugd en presenteerde zich als zanger. Uitgebreid.
Hij had eigenlijk zanger willen worden. Maar na een tijdje Beegees-nummers zingen, kreeg hij te horen dat hij zijn stem ‘verkeerd gebruikte’ en nooit meer mocht zingen, vertelde hij de showrubriek van het AD. Van den Krommenacker luisterde naar dat advies en hij zong ook echt nooit meer in het publiek.
Het filmpje van zichzelf als zanger dat hij online zette (hieronder), geeft een aardig beeld van een opgroeiende en carrière makende boomer, maar daar gaat het nu niet over. Het opvallende is dat hij jaren geleden braaf luisterde naar advies en nooit meer zong, en op zijn 65e besloot gewoon ‘zijn ding te gaan doen’. Dat is het kenmerk van de echte dagdroom-gelover: hij zal daar niet beroemd mee worden, maar hij doet het toch maar mooi.

Jet de Klusjesvrouw

Dat laatste lijkt mij eerder de verbindende schakel tussen boomers die zichzelf heruitvinden dan een geloof in dagdromen. De modekoning en de health coach vonden zich niet zomaar spontaan opnieuw uit, zij kregen een duw in de rug door praktische omstandigheden. Maar dat gebeurt meer mensen, en die geven lang niet allemaal een nieuwe draai aan hun leven. Zij wel.
Jet Key (60) vond zichzelf opnieuw uit als klusvrouw. Dat was vast niet haar dagdroom, maar wel iets dat zij al in haar vrije tijd deed. Toen zij haar baan als directeur van Sail Amsterdam kwijtraakte, deed zij dit toch maar mooi. Haar drijfveer: Mijn constatering was dat ik te oud was. Nou zeggen ze je dat niet, maar ik dacht dit gaat het niet worden, ik ga wat anders bedenken.

Gevorderde stijl

Ik zou graag denken dat het typisch de verdienste is van babyboomers om zichzelf opnieuw uit te vinden, om het toch maar mooi te doen. Maar het is niet zo. Dat lieten Ari Seth Cohen, fotograaf van en fotoblogger over ‘gevorderde’ straatmode, en regisseur Lina Plioplyte zien met hun documentaire Advanced Style, over 80-plusvrouwen in New York die helemaal hun eigen ding doen op modegebied. Hun stijl is uitzinnig en een lust voor het oog.

Minstens één van die vrouwen heeft zich echt heruitgevonden. Vroeger had ik geen zelfvertrouwen en ik dacht dat ik niets kon. Zo’n tien jaar geleden kwam ik tot mezelf, zegt zij. Babyboomers worden weleens afgebeeld als heel oude mensen, maar deze vrouw kan echt niemand aanzien voor een boomer: Vroeger gaf ik geen antwoord als iemand naar mijn leeftijd vroeg. Ik zei: ik ben tussen de 50 en de dood. Maar nu ben ik heel trots want het heeft me een tijd gekost om zover te komen: ik ben net 90 geworden.

Leuker ouder worden

Ook een andere vrouw noemt 80 als leeftijd om jezelf opnieuw uit te vinden en je van niemand iets aan te trekken. Maar daar blijken 80-jarigen dus geen monopolie op te hebben: babyboomers doen het ook.
Dat mensen veel ouder worden dan vroeger, wisten wij al lang. Maar nu pas begint het langzamerhand door te dringen dat je die extra tijd ook kan gebruiken om nieuwe dingen te beginnen, op het moment dat mensen vroeger hun leven gingen afbouwen.
Tenminste, bij de mensen zelf. Nu de rest van de wereld nog.

Vrouwen zoals in Advanced Style vind je denk ik nog weinig of niet in Nederland. Hoe leuk zij het straatbeeld maken in New York kan je hieronder in een iets langer filmpje zien; klik hier om de hele documentaire (betaald) te kijken.

Foto: Advanced Style op het Montclair Filmfestival, Kimberly Cecchini-0010 CC via Flicker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.