Het recept voor injera van gisteren is niet dat van Mireille. Zij vond dat daar een instructievideo bij hoorde en stuurde mij er een in het Amhaars (denk ik), waarin je een emmer nodig hebt voor het beslag en met commentaren die er zo uitzien als hiernaast.
Babyboomers zijn avontuurlijke kookhobbyisten, maar dat ging mij te ver.
Vrijdag werd ik herinnerd aan die instructievideo toen zoon nr.2 arriveerde voor een familiemaaltijd met nog af te bakken brood, zoals hij het noemde (niet in een emmer gelukkig). Gewoon een bal deeg dus, om lekkere zoetige vlechtbroden te maken die challah heten. (Een makkelijk recept voor challah-deeg vind je hier.) Het moest alleen nog even gevlochten en gebakken. Het was laat, dus dat moest snel.
Hij begint het deeg in stukken te hakken en sliertjes te rollen en krijgt het ineens in zijn hoofd om met vier sliertjes te vlechten in plaats van drie. Dat geeft inderdaad een mooier brood, en ik heb het wel eens gedaan – maar ik kan onmogelijk uitleggen hoe, zonder het zelf te doen.
Even snel een instructievideo’tje opzoeken dus. Trouwens, met zes slierten vlechten geeft een nóg mooier brood en ik vind dat stiekem makkelijker; ook even een video’tje vinden dat dat voordoet.
Dat is schrikken: er zijn hon.der.den video’s over brood vlechten. Ze maken precies hetzelfde op tientallen verschillende manieren (waarbij niet eentje die mijn intussen ernstig verwarde hoofd bekend voorkwam).
Vandaar nu dit stukje over de voors en tegens van instructievideo’s. Zodat je niet wordt opgescheept met zoiets:
De broodvlechtpro
In beeld verschijnt een lachende, vertrouwenwekkende mevrouw in de babyboomerleeftijd. Een hypergeroutineerde broodvlechtster, dat zie je zo. Even die video starten.
Om brood te vlechten heb je sliertjes nodig, legt de mevrouw lang-zaam en dui-de-lijk uit.
Zij laat lang-zaam en dui-de-lijk zien dat je het deeg eerst in even grote stukken moet verdelen, een voor elk sliertje.
Dat weten we wel; fast forward.
Zij laat, met lang-za-me en dui-de-lij-ke uitleg, zien hoe je een sliertje rolt.
Dat weten we ook wel. Als het ene rolletje klaar is, grijpt zij naar een tweede. Help. Dit gaat zij voor élk van de twaalf sliertjes doen; fast forward.
Eindelijk plakt zij zes sliertjes aan de bovenkant aan elkaar: nu komt het stukje dat wij even wilden kijken.
Zij pakt twee sliertjes en
prrrrrrrrrrrrrrrrrrr klaar. Je ziet haar handen bijna niet bewegen, zo snel gaat het.
Oh, zegt de mevrouw tegen de camera. Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik dit nu moet uitleggen. Ik doe het nog maar een keer voor. Je pakt het tweede sliertje van rechts en, eh..
prrrrrrrrrrrrr klaar. Help, dit helpt je echt niet.
Video overkill
Zo zijn er nog een heel stel video’tjes. Dan zijn er video’s (vaak met een man in de vlechtrol) van mensen die helemaal niet vlechten, maar een soort plat matje weven van brood. Heel leuk, maar dat lijkt er niet op.
Er zijn video’s zonder commentaar die het eerst razendsnel laten zien en dan langzaMER, maar die je niet verder helpen. Er zijn er zoveel, dat er zelfs iemand een overzicht heeft gemaakt van een hele rij links, ingedeeld naar beeldkwaliteit en bruikbaarheid. Die persoon vindt heel andere dingen begrijpelijk dan ik.
Om je uit je lijden te helpen deze tip: kies één filmpje met één methode voor elke soort vlecht die je wilt doen, en negeer de hele rest zorgvuldig. Houd je aan die ene manier.
Een vlecht met drie slierten kan je al maken; dat gaat net als een haarvlecht en ziet er best mooi uit: zie de foto hierboven.
Met vier strengen vlechten vind ik ingewikkelder dan met zes; dat laatste vind ik makkelijker en sneller, en het resultaat ziet er mooier uit. Ik zou je dus gewoon aanraden om die met zes te maken. Maar goed.
4 slierten
Deze vind ik begrijpelijk voor 4 sliertjes, maar je snapt hem beter als je gelijk met het filmpje opwerkt:
6 Slierten
Vlechten met 6 strengen kan je ingewikkeld maken, maar deze methode is makkelijk: je werkt heen en weer van links naar rechts en weer terug. Je hebt steeds 2 strengen, waarvan je er 1 vasthoudt tot hij in het midden is weggelegd. Het helpt als je voor jezelf herhaalt: de nieuwe over alles heen, die je al vast hebt over de nieuwe en neerleggen in het midden.
Als de broodvlechterij helemaal nieuw is voor je, is het misschien duidelijker om eerst één keer het filmpje hieronder te kijken, met een gesproken uitleg:
Het kleine werk
Als uitsmijtertje: kleine eenpersoons broodjes maak je van 1 lange sliert, die je niet vlecht maar knoopt, zo:
Dit kleine broodjes hoeven maar een minuut of 10 te bakken.