Morgen wordt het waarschijnlijk slecht weer. Satirische sites en mensen die niet van verandering houden, noemen dit een straf omdat Koninginnedag is verplaatst van 30 naar 27 april.
Inderdaad is 30 april Koninginnedag sinds 1949 een traditie: het was niet de verjaardag van koningin Beatrix, maar die hield de verjaardag van haar moeder aan.
Expres, zo luidde het verhaal in mijn familie: daardoor was 30 april een vrije dag en niet, zoals in zowat elk ander Europees land, 1 mei. De Dag van de Arbeid wordt in Nederland daardoor niet of nauwelijks gevierd en het is zeker geen vrije dag.
Zeg ik nonchalant tijdens het avondeten. Dat is een ‘established truth’, nietwaar.
Nee dus.
“Dat klinkt als een communistische samenzweringstheorie van Oma”, zegt mijn oudste zoon streng.
Eehh…
“Jawel. Het heeft er alle kenmerken van: geen enkele grond én communistisch*. Die combinatie wijst op één enkele bron. Jij hebt dat natuurlijk van kind af aan gehoord, maar daarom is het nog niet waar.”**
*Hij bedoelt natuurlijk ‘socialistisch’, maar noemt dat communistisch – weet hij veel.
**Ouders van jonge kinderen, laat dit een waarschuwing zijn: leer ze niet om alles wat ze horen te checken. Dit komt ervan!
Helaas hebben mijn kinderen soms (een doodenkele keer) gelijk als zij een voor mij vanzelfsprekende waarheid debunken, dus ik google het toch even.
Ja hoor. Daar staat het.
In een interview met Atie. Zij kan het weten, want zij is geboren in1920 en zij stemt al haar hele leven PvdA, “evenals haar hele gezin”, staat er. (Zij voelt zich nog steeds schuldig over die ene keer dat ze op een andere partij stemde.)
Dit zegt Atie over de Koninginnedagkwestie:
“De Dag van de Arbeid is door de Oranjeverenigingen de das omgedaan.
Na de oorlog moest en zou Koninginnedag op 30 april gevierd worden, terwijl het al decennialang eind augustus werd gevierd.
De nationalistisch ingestelde Oranjeverenigingen wilden zo de internationale socialistische arbeidersvereniging hun belangrijkste dag afnemen: 1 mei in Nederland is daardoor vandaag de dag niet meer dan een intern feestje van de PvdA.
De oorlog heeft het koningshuis acceptabel gemaakt voor sociaal-democraten. De AJC (Arbeiders Jeugd Centrale) ging na de oorlog defileren voor de koningin.
Dat was voor ons niet te begrijpen, socialisten waren republikein en niet koningsgezind.”
Zie je wel. Zo was het. (En wat heet WAREN, trouwens? Socialisten ZIJN republikein. Toch?)
Nu voor de zekerheid nog even een niet-socialistische bron erbij.
Oh.
Tot en met 1948 werd koninginnedag op 31 augustus gevierd omdat dat de verjaardag was van de toenmalige koningin, staat daar. Nadat Juliana haar moeder opvolgde, viel Koninginnedag sinds 1949 op haar verjaardag, 30 april. En inderdaad, als dat een zondag was, werd koninginnedag gevierd op 1 mei en dan waren er rellen tussen oranjegezinde koninginnedagvierders en rode 1 meivierders.
Toen Beatrix in 1980 haar moeder als koningin opvolgde, bleef Koninginnedag 30 april omdat het op haar verjaardag, op 31 januari, te koud was. Maar als 30 april een zondag was, werd het sinds 1980 op zaterdag 29 april gevierd.
Oh.
Misschien had mijn zoon toch een punt.
Bij zijn troonopvolging op 30 april 2013 besloot koning Willem-Alexander om Koninginnedag van 30 april te verplaatsen naar zijn verjaardag op 27 april. Vanaf 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april.
Hoe dan ook, morgen wordt het slecht weer. En niet voor straf.
Foto Remi Mathis: Koninginnedag 2012 – Rembrandtplein Wikicommons.