bacteriën en dieet

Dieet: er is geen ‘one size fits all’

Het effect van dat stuk taart is voor iedereen anders

Dit smoesje kennen we allemaal: ‘Ik ben niet dik, ik heb hele zware botten.’ Daarmee proberen we tegenover een ander, maar eigenlijk tegen onszelf, goed te praten dat het maar niet lukt dat extra gewicht kwijt te raken. Eén van die smoesjes blijkt nu een kern van waarheid te bevatten: ‘Ik houd me keurig aan mijn dieet, maar de pondjes vliegen eraan.’  Wat voor de één gezond is en geen aanslag op de lijn, kan bij een ander helemaal verkeerd werken, ontdekten Israelische wetenschappers. Hun onderzoek zet onze ideeën over een gezond dieet op zijn kop.

Diëten

Hoge bloedsuiker is niet goed: het kan diabetes veroorzaken, overgewicht, hartproblemen en allerlei andere nare complicaties. Daarom proberen veel diëten die bloedsuiker laag te houden. Ze laten je daarvoor veel groenten en fruit eten en complexe koolhydraten zoals bruine rijst en volkoren granen, en weinig geraffineerde suikers en wit meel. Maar bij sommige mensen lukt zo’n dieet niet. Dan krijgen zij de schuld: je eet niet gezond genoeg, heet het dan. Maar als het nu eens niet eigen schuld is dat het niet lukt?

Test!

Wetenschappers van het Weizmann Instituut wilden uitzoeken of bepaalde bacteriën en andere piepkleine micro-organismen (microben) misschien zorgen voor een verschillende verwerking van wat je eet. Dat zorgt dan voor verschillende effecten op je bloedsuiker.
Het werd een uitgebreide test. 800 deelnemers droegen een week lang een bloedsuikermonitor die om de vijf minuten hun bloedsuiker mat en zij leverden poepmonsters in waarmee hun microbenhuishouding werd geanalyseerd. Bovendien hielden zij heel precies een dagboekje bij van wat ze aten. Geen van de deelnemers had diabetes, maar er waren wel dikkerds bij die daar niet ver van af waren.

Tomaat, slecht voor je??

De resultaten van het onderzoek waren verbluffend. Het bleek bijvoorbeeld dat bij één vrouw de bloedsuiker omhoog schoot na het eten van een lekkere gezonde tomaat. Bij anderen jaagde een hapje sushi de bloedsuiker meer omhoog dan een ijsje.
Helaas kunnen wij dit niet gebruiken als een reden om voortaan ijsjes te gaan eten in plaats van sushi, want als er iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat er heel grote verschillen zijn in hoe elk mens zijn voedsel verwerkt. In plaats van aan te dringen op een standaard vetarm dieet voor iedereen, moeten we uitzoeken wat een bepaald mens kan helpen zijn bloedsuiker laag te houden, concluderen de onderzoekers. Die mevrouw die tomaten omzet in suiker bijvoorbeeld, blijft misschien het best gezond op een dieet met ingrediënten die voor een ander juist helemaal niet goed zijn.

Geen glazen bol

Zo’n persoonlijk dieet is nog een eind weg, want om iedereen te onderwerpen aan zo’n uitgebreid onderzoek is nauwelijks te doen. De onderzoekers werken nu aan een manier om te voorspellen hoe verschillende mensen bepaalde voedingsmiddelen verwerken op basis van persoonlijke kenmerken en hun bacteriënhuishouding. Maar er zijn miljarden bacteriën. Welke daarvan invloed kunnen hebben op je spijsvertering en hoe dat precies werkt, is nog niet duidelijk.
Het onderzoek liet wel zien dat bepaalde bacteriën en andere microben samenhangen met de hoogte van je bloedsuiker na het eten. Maar heeft ons dieet invloed op die microben én op overgewicht, of is je bacteriënhuishouding juist de oorzaak van overgewicht? Dat is voorlopig nog een kip-of-het-ei-vraag. (Meer lezen over dit onderzoek? Klik hier voor een Engels artikel.)
Voorlopig is het dus verstandig om toch maar die standaard-dieetadviezen te volgen. Maar als je dat echt goed doet en tóch niet afvalt, is het een idee om eens te gaan praten met een diëtist.

Microbiologie en milieu

Bacteriën en andere microben regelen niet alleen de ‘werking’ van de mens, maar ook die van de aarde en het milieu. In de VS willen 50 universiteiten een mega-project opzetten, dat tien jaar moet duren en dat dat de werking van microben uitgebreid in kaart wil brengen. Op dit moment proberen zij voldoende subsidies te krijgen voor dit Unified Microbiome Initiative. Lees er hier meer over.

 

Fotomontage: Bacteriën by NIAID (Micrograph of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus), Knickerbocker Glory by DeepBluC via Flickr, CC BY 2.0

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.