Elvis leeft op een WC

De levende Elvis woont in station Amsterdam CS

Gemist gisteren op CS Amsterdam: nieuwe glazen puien waardoor je sinds afgelopen donderdag (18 januari) in de gerestaureerde koninklijke wachtkamer kan kijken. Die wachtkamer is een ontwerp van Cuypers, net als het station. Door de grote deuren reden vroeger koetsen het station in en uit. Nu hebben ze glas en extra verlichting gekregen: daardoor kan je de wachtkamer bekijken. Vroeger kon dat alleen met een speciale rondleiding en de app ‘NS Koninklijke wachtkamers’. De restauratie heeft twee jaar geduurd. (In Den Haag duurde dat tien jaar.) Maar goed, dat miste ik dus allemaal.

Wat ik wel weer zag was Elvis, de witte kaketoe die al jaren in de stationsrestauratie eerste klasse woont. Het station is steeds meer opgeknapt en wordt nu vaak een van de mooiste stations genoemd. Ook Elvis wordt vaak genoemd. Maar wat ik helemaal mis in de beschrijvingen zijn de Delfts Blauwe WC-potten – een bezienswaardigheid op zich. Die hebben op de bodem een afbeelding van (lach niet) een kaketoe. Boven zijn kop zweeft een kroontje… En nog de drie Amsterdamse kruisen.

Waarom? Ik kan wel verbanden verzinnen tussen al die elementen, maar wie dit heeft bedacht en uitgevoerd weet ik niet. Ik zou graag geloven dat het een republikein was. De potten staan niet in de WC van de koninklijke wachtkamer – aangenomen dat die er een heeft – maar in die van de restauratie eerste klasse.
(Helaas dacht ik er te laat aan een foto te maken; gelukkig was een ander wel zo alert.)

Foto Herwolt van Doornen

 

Een gedachte over “Elvis leeft op een WC

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.