Het mag weer: vintage bont

Je oude bont mag uit de kast, nu zonder schuld

nertsjeIk weet niet of jullie het gemerkt hebben, maar bont is weer terug hoor. Nu maar hopen dat je die heerlijk warme jas niet weg hebt gedaan toen je je er niet meer mee op straat kon vertonen.

Zelf heb je je er waarschijnlijk nooit zo hysterisch over opgewonden, want weet je nog die afhaanse jassen? Die oude bontjas die je kocht op de markt of van een tante aftroggelde?
Juist. Wie bont droeg tot zeg maar de jaren 80, bestempelde zich daarmee helemaal niet tot dierenbeul. Misschien met uitzondering van die enge stola’s die in jouw jeugd alleen oude, te zwaar geparfumeerde dames droegen en waar die enge kopjes en klauwtjes nog aan zaten. De engste bestonden uit twee nertsjes die elkaar in de staart beten. Ja, van bont dat je nog aankeek griezelden wij toen wel, en nu waarschijnlijk nog.

revlon-advertentie 1963

Natural Wonder 1963. Foto John Rawlings CC BY-NC 2.0 via Flickr

Maar verder? Lekker warm! Luxueus! Of juist Aards! Terug naar de natuur! Of in het geval van de afghaanse stinkjassen: Onbedorven etnisch! Take your pick. In 1963 gebruikte Revlon gewoon zeeën van bont voor zijn Natural Wonder Makeup advertentie.

En precies zo is het bont weer terug gekomen: vintage! Dat is de stijl van je jeugd of zelfs de stijl van jouw oma, en dat is weer helemaal in. En die oude bontjes uit die tijd dragen nu echt niet meer bij aan die nare bontfokkerij.

Echt lang heeft de bonthaat niet geduurd: al in 1998 liep Carrie Brashaw uit Sex and the City al door New York – en daarmee door de roddelbladen – in een bontjas. MAAR: Vintage, alleen vintage. Niets aan de hand, dat beest was toch allang dood.

Natuurlijk duurde het jaren voor gewone mensen zoals jij en ik ermee wegkwamen, maar nu is het dan zover. Sterker, er beginnen artikelen te verschijnen met koppen als: “Moet je je schuldig voelen als je bont draagt?” waarin het antwoord ‘nee’ is, en waarin mensen zich ernstig afvragen waarom het dragen van bont eigenlijk zoveel meer keiharde haat opwekte dan andere zaken waarvoor dieren worden doodgemaakt.

Geen vlees eten, geen leren schoenen dragen; dat wordt hoogstens gezien als mooi en idealistisch, door sommigen misschien als een beetje gek of overdreven – maar een ijzeren wet is het nooit geworden. Echte bont-afficionados zeggen dat bont zoveel meer haat opwekt omdat het een luxe is, en glamourous. Gewoon een geval van de kift dus, zeggen zij.

Hoe dat ook zij, de winter komt, haal maar uit die kast je bont.
Grote foto Leda Carter: Waiting for the world to change CC BY-SA 2.0 via Flickr