Hoela hoepen

Hoelahoepen jullie weer?

De zelfgemaakte hoelahoep is babyboomer-nostalgie, de dure voor fitness

Begin jaren zestig was het een rage, en voor mij hoort de hoelahoep bij buiten spelen en zelfgemaakt speelgoed: elastieken, loopklossen van conserveblikjes, blaaspijpjes en ja, hoelahoeps dus. Maar daar loop ik weer achter. De hoelahoep is ineens geen speelgoed meer, maar een serieus fitness-instrument. Ontdekte ik per ongeluk.

tik tak torBij het doorbladeren van sinterklaasfolders was het mij al opgevallen: de verduring van kinderspelletjes. Spelletjes zoals tik-tak-tor, vijf op een rij en duikbootje, die je vroeger onopvallend tijdens de les in je schrift deed met pen en papier, worden nu superleuk in plastic uitgevoerd aangeboden (computerversies daargelaten). Ik noem dat nodeloze verduring en snap ook niet hoe je het zo nog stiekem onder de les kan spelen.
Het aanbieden van verduurd kinderspeelgoed voor volwassenen had ik tot nu toe gemist. Maar in het geval van de hoelahoep kan het een leuke manier zijn om toe te geven aan nostalgie en nog af te vallen ook.

Net zo maar anders

Waar ik het zag weet ik niet meer. Net als veel babyboomers zou het heel gezond voor mij zijn, maar met fitnessen houd ik mij niet bezig. Niettemin zag ik een foto voorbij komen van een volwassen vrouw – nouja een twintiger – met een soort hoelahoepmonster. Goed, hij was rond en zij had hem om haar middel, maar met de hoeps die ik mij herinner had hij weinig gemeen. Een nieuw geval van verduring?
Even googelen, en jawel hoor: “De Hoelahoep is een fitnessattribuut geworden voor volwassenen. De Hoelahoep die wordt gebruikt als fitnessattribuut is zwaarder en groter waardoor het gemakkelijker is om de Hoelahoep gedurende langere tijd achter elkaar omhoog te houden. De Hoelahoep als fitnessattribuut is niet geheel rond maar heeft een golf-achtige structuur waardoor buikspieren extra goed getraind worden… De kosten voor een Hoelahoep zijn ongeveer €40.” Sporten met behulp van de hoelahoep is relatief goedkoop, stond daar nog bij.

Heilzaam hoelahoepen

Het begon eind jaren vijftig al. Toen ik nog niet eens naar school mocht was er een ‘groot’ buurmeisje met een mooi versierde hoelahoep. Zij had ook woest haar, kniekousen met grote ruiten, en deed aan rock ’n roll. Dat maakte haar tot een zwart schaap in de buurt, maar ik vond het prachtig.
Begin jaren zestig was de hoelahoep overal. Je kon ze misschien kopen (maar zeker niet voor 40 euro of zelfs gulden!), maar de meeste kinderen hadden er gewoon een van die holle crêmekleurige elektriciteitspijp. Als ik daar nu eens naar kijk, verbaast het mij dat wij onze vaders zo gek kregen dat zij die stugge pijp helemaal rond bogen en vastplakten met tape. Toch moet het zo gegaan zijn, want dat het kinderen lukte kan ik mij niet voorstellen. Daarna moesten die vaders waarschijnlijk aan het zagen, want hoelahoepen was een meisjesding. Jongens hadden blaaspijpen van diezelfde elektriciteitsbuis, waarmee zij zelfgemaakte papieren pijltjes schoten. (Als zij dat mochten, en anders ook.)
Maar goed, nu kan je die hoeps dus kant en klaar kopen. En niet voor het leuk en het jeugdsentiment: er worden allerlei heilzame eigenschappen aan toegeschreven.
Hoepen verbrandt 100 kcal per 10 minuten, als dat jou wat zegt (mij niet, ik noem het maar voor fitnessliefhebbers). Verder is het goed voor je conditie, het verbetert je energieverbranding, je valt er (dus) van af en je krijgt er een soepele rug en heupen van, las ik. Ergens anders stond nog dat het de geest stimuleert, maar hoe dat werkte stond er niet bij.

Als ik een gokje mag wagen: dat is een fitnessmanier om te zeggen dat het leuk is. Toch nostalgie dan?
Ik vraag mij alleen af hoeveel babyboomers het nou echt doen, met die hoelahoep.

Foto hoelahoep: Joe Mabel CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons
Foto tik tak tor: KellieCA – CC BY-NC-ND 2.0 via Flickr 

 

2 gedachten over “Hoelahoepen jullie weer?

  1. He, lekker weer zo’n verhaal. Ik zie die dingen nog zo voor me in het verre oosten. Later toen ik in Amsterdam kwam was ik goed bevriend met de zoon en schoondochter van de importeur, goed geld aan verdiend, denk ik, De rage begon volgens mij al in de vijftiger jaren. Iedere keer denk ik …weer een kwartje, Hoepel is handel.

  2. Haha een kwartje! Bestaan nu niet eens meer… Ja inderdaad, begon al in de jaren 50, vooral in de VS, en liep door in jaren 60. Binnenkort opnieuw misschien in de fitness-business, maar dan niet voor een kwartje dus ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.