Jack en de regenten

Jack, de rechtse rebel

Waarom een babyboomer niet voor regenten moet werken

Hoewel er babyboomers comfortabel op het pluche hebben gezeteld, hebben zij een links en rebels image. Dat kan een overblijfsel zijn van de Maagdenhuisbezetting (de echte, uit 1969). Die is wel “het einde van het regententijdperk” genoemd. Van dat hele image klopt maar één ding: iets rebels hebben babyboomers vaak wel. Ook de rechtse. Misschien is het een autoriteitsprobleempje.

Neem Jack – tenminste, zo noem ik hem. Jack is een echte Boomer II. Aardige flamboyante levensgenieter. Grachtengordeldier, marketingman. Niets links aan. Dol op gadgets, lekker eten, en drinken, en kunst. En gewoon yup gebleven, ook toen hij niet zo young meer was. Maar een doetje is hij niet: hij stelt er een eer in dat hij nooit slaafs bevelen opvolgt.

Jack kijkt graag naar Ajax in een café met sfeer, de toevlucht van vak 410-supporters met een stadionverbod. Laten we zeggen dat hij met veel empathie naar Jack Nicholson zal kijken in de film Anger management. (Vandaar zijn bijnaam.) Op regenten reageert hij als een stier op een rode lap.

Een flink aantal jaren geleden alweer werkte Jack onder een wel heel regentesk bestuur. Het was door coöptatie bevolkt met louter heren. Dat waren Babyboomers I (op een enkele excuus’jongere’ van een jaar of 35 na), en de voorzitter stamde uit een geslacht dat al 500 jaar vooraanstaande regenten leverde. Hun zonen kregen nog dezelfde voornamen als toen, zo vooraanstaand waren zij.

De heren regeerden met vaste hand, niet gehinderd door enige kennis. De vergaderingen konden naadloos in Anger management worden gemonteerd, want regenten, rode lap, Jack.

Ik weet dit allemaal omdat Jack de gewoonte had om ’s avonds e-mails te componeren naar de heren. Hele duidelijke mails waren dat. Die stuurde hij dan naar mij, want hij kent mijn *kuch* liefde voor besturen en het leek hem dat ik zijn rake typeringen wel zou waarderen. Ik sloeg dan bliksemsnel op reply en mailde terug: NEE! Dit niet versturen! en dat ging een hele tijd goed zo.

Totdat hij op een onbewaakt moment een mail schreef die zó goed getroffen was, dat hij hem rechtstreeks aan de heren stuurde. Er stonden woorden in als ‘regenten’, ‘incompetent’, en ‘wanbeheer’.

Helaas, Jack werkt al jaren niet meer voor dat bestuur. Maar links is hij niet.

 

Illustraties: Beauties of Brighton, Victoria and Albert Museum, Londen; Jack Nicholson in As Good as it Gets, publiciteitsfoto.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.