Ken jij nog Nederlandse cijferliedjes uit je jeugd?

Pas wel op: je krijgt ze niet meer uit je hoofd

One. Two. Threefourfive, zegt mijn kleine buurjongetje zachtjes in de stille lift. O nee!
Hij zei het alleen maar, hij zong het niet. Maar dat helpt mij niet. Door het ritme waarop hij het zegt, zit gelijk dat kinderliedje in mijn hoofd. Toen mijn kinderen zo oud waren als hij, woonden wij in Engeland en zongen mijn kinderen dat ook.
Hoe ging het ook weer?
Ik maak alle stadia van geheugen-irritatie door. One. Two. Threefourfive… Ik zing de eerste regel in mijn hoofd.
Once I caught a fish alive?? Nee toch. Wat een bizarre tekst. Ik zing ook dat in mijn hoofd, en ik ben verkocht.
Dit dus.
Als je niet gek wilt worden, klik dan niet op play. Of druk tenminste snel op stop na het eerste rondje! Want echt, alle volgende zijn hetzelfde.

Nu ik er eens over nadenk, zongen mijn kinderen wel heel veel van die liedjes die je kind ongemerkt leerden tellen. Vreselijke liedjes waren dat. De meeste gaan gelukkig niet verder dan vijf, en geen enkele gaat verder dan tien.

Om die levendige vis weer uit mijn hoofd te krijgen, bedenk ik dat er ook een liedje was dat je van achter naar voor leert tellen.
Hoe ging dat ook al weer? Het was iets met Ten Green Bottles, Standing on a Wall.. Aaaaaah! Deze heeft nog meer coupletten! Ja. Tien dus. En de versie die ik op YouTube vind is nog fout ook, want hier hangen die flessen. In de tijd van mijn kinderen stonden ze gewoon op die muur.

Én dan heb je nog Ten Little Ducks Went Swimming One Day (luie moeders doen er maar vijf, maar het zijn er toch echt tien), én Five Little Monkeys Jumping on the Bed, én Five Little Speckled Frogs, én, én… Enfin ik ga ze niet allemaal opnoemen, maar ja, die hebben allemaal een andere tekst en een andere melodie. En van allemaal word je gek, en allemaal leren ze je tellen, voor- of achteruit, tot vijf of tot tien.

Maar in het Nederlands kom ik niet verder dan vier! Je weet wel, met dat hoedje van papier. Twee emmertjes water halen telt al helemaal niet. Doen wij onze kinderen tekort? Of weet ik alleen die Engelse liedjes nog omdat dat korter geleden is?
Oké, we worden allemaal een dagje ouder. Maar als het klopt dat er bijna geen Nederlandse tel-liedjes zijn, wil ik wedden dat Engelse kinderen beter kunnen rekenen dan Nederlandse. Dus:

Help, wie weet er oude Nederlandse kinderliedjes die verder tellen dan vier??

 

2 gedachten over “Ken jij nog Nederlandse cijferliedjes uit je jeugd?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.