Khichadi

Khichadi, de Indiase superfoodversie van rijst met linzen

Dit ultieme comfort food is overal goed voor: weg met treurigheid en ziektetjes

Khichadi, de Indiase superfoodversie van Rijst met Linzen

Khichadi

Dit is het comfortfood in India, dat overal goed voor is. De rijst moet wit zijn en de 'linzen' gespleten gele moong-bonen zonder velletje. De kruiden zijn lekker en gezond; een goede basismaaltijd voor weinig geld die je alles geeft wat je nodig hebt.

Ingredients

  • 1 kop gespleten gele moong dal (kijk goed op het pak: geen gele spliterwten!)
  • 1/4 of een halve kop witte basmati rijst
  • 1 tl fijngemaakte verse gember
  • 1 tl zwarte mosterdzaadjes,
  • 1 tl komijn,
  • 1 tl turmeric
  • 0,5 tl korianderpoeder
  • 0,5 tl venkelzaad
  • 0,5 tl fenegriekzaad
  • 3 kruidnagelen
  • 3 laurierblaadjes
  • 7-10 koppen water
  • 0,5 tl zout (liefst grof zout)
  • Voor de garnering: 1 klein handjevol gehakte verse korianderblaadjes

Instructions

  1. Was de gespleten gele moong dal en de rijst tot het water helder is
  2. Verwarm een pan met een grote bodem en rooster alle kruiden, behalve de blaadjes, een paar minuten zonder olie
  3. Doe de dal en de rijst erbij en roer goed om ze te bedekken met de kruiden
  4. Doe het water en de laurierblaadjes erbij en breng aan de kook
  5. Laat alles 10 minuten flink koken
  6. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en kook tot de dal en de rijst zacht zijn (30 of 40 minuten)
  7. Voeg naar smaak zout toe.

Notes

Versier vlak voor het opdienen met de verse korianderblaadjes.

Voor mensen met een zwakke spijsvertering: blancheer voor je begint de mung dal – bedek hem met water, breng aan de kook, giet af en spoel. Herhaal dat twee of drie keer en maak dan het recept zoals hierboven. Of laat in plaats van het blancheren de mung een nacht weken, giet dan af en volg het recept.

Serveer met een groentegerecht: gestoomde groenten als je het heel licht verteerbaar wilt houden, maar bijna alles is hier lekker bij. Het is doodsimpel te maken, maar bekijk desgewenst hier een instructievideo. https://youtu.be/SN9uYCWvJXI

Foto: screenshot via YouTube

http://boemblog.nl/khichadi-indiase-superfoodversie-rijst-met-linzen/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.