Mireille's Javaanse kip

Mireille’s “Javaanse” kip

Authentiek Javaans recept van Nederlandse bodem

Dit recept is een eigen recept en door de jaren heen gegroeid door tweaken en fine-tunen. Gebruik voor dit recept zoveel mogelijk verse kruiden, zoals laos, djahé (gember), rawit peper, lombok en salam. Koop deze kruiden vers en wat je over hebt kun je makkelijk invriezen.

Mireille’s “Javaanse” kip

Mireille's Javaanse kip

Ingredients

  • 1 kilo kipkarbonades met bot en zonder vel
  • 1 grote rode ui of 4 sjalotten
  • 4-5 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 3 schijfjes laos
  • 3 schijfjes gember
  • 1 kippenbouillonblok
  • 20 rawits of 5 rode lomboks
  • 1 eetlepel gula djawa of rietsuiker
  • 1 theelepel zout
  • stukje trassi
  • halve eetlepel ketoembar
  • theelepel djinten
  • zoete ketjap en zoute ketjap
  • halve eetlepel tamarinde pasta
  • 10 peteh bonen
  • 1 salamblad
  • 2 djeroet peroet blaadjes
  • half longdrinkglas water

Instructions

  1. Was de kip goed en doe ze in een grote bak.
  2. Vijzel (of lekker makkelijk gewoon in de keukenmachine) de ui of sjalotten, knoflook, rawits/lombok, trassie, zout, suiker, ketoembar en djinten tot een dikke pasta (bumbu).
  3. Snij de tomaat in blokjes
  4. Fruit de bumbu in een paar eetlepels olie en voeg salamblaadjes, djeroet peroet, schijfjes laos en gember toe.
  5. Voeg de stukjes tomaat toe en het bouillionblokje.
  6. Dep de kip droog met een schone theedoek en bak mee.
  7. 4 eetlepels zoete ketjap en 2 eetlepels zoute ketjap toevoegen
  8. Voeg het water toe en roer alles goed om. Laat de kip 20 minuten stoven met de deksel op de pan.
  9. Haal de deksel van de pan en laat nog ongeveer 30 minuten door pruttelen zodat de saus wat indikt.
  10. Voeg 10 minuten voor opdienen de petehbonen toe.

Notes

Dien de kip op met witte rijst, een sayur of lalab

http://boemblog.nl/mireilles-javaanse-kip/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.