Wandelen is in tel bij babyboomers, geschiedenis (of nostalgie) ook. Dat maakte de ‘Ed van der Elsken-wandeling’ van ex-collega en kunsthistoricus Michel Didier voor mij een must. Didier is een erudiete gids die ook andere interessante wandelingen door Amsterdam organiseert.
Deze loop ging ruwweg tussen het station en de resten van het Waterlooplein. Het was een pittige twee uur durende wandeltocht, geconcentreerd op plaatsen die zijn gefotografeerd door Ed van der Elsken (1925-1990). Eerder dit jaar noemde het Stedelijk Van der Elsken “één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw”, maar alleen al in dit kleine stukje Amsterdam zou je dagen kunnen doorbrengen.
De straat
Neem de Binnen Bantammerstraat. Rond 1928 werd hier het eerste Chinese restaurant geopend waar ook, of bijna alleen, Nederlanders kwamen. Kong Hing werd een succes; de straat is nog steeds trots op de klandizie van zangeres en danseres Josephine Baker. Volgens Philip Mechanicus zat zij er al in 1926 ‘aan de Koe Lo Yuk of Bami Speciaal’, maar een foto van de glamour girl op de stoep van Binnen Bantammerstraat 11 dateert volgens het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis uit 1932.
Het kleine straatje, de kern van de Chinese buurt, heeft altijd veel belangstelling gekregen. In 1947 schreef Sem Presser erover; in 1966 waren er volgens Nico Polak in het Vrije Volk nog veel meer “typisch Chinese instellingen”: “Acht Chinese restaurants voor Nederlanders, vier gokhuizen, twee opiumkitten, enkele boardinghouses, drie unieke buurtcafés, een in Chinezenkapsels gespecialiseerde kapper, twee toko’s, drie clubhuizen van onderscheidene groepen Chinezen en vier Chinese restaurants voor Chinezen’.”
De Wijnerij
Maar een van de aardigste zaakjes in de straat vind ik De Wijnerij (niet mijn foto). Dat is echt een topzaakje dat zo te zien ook tapt, met heel interessant uitziende wijnen-met-hart-voor-de-zaak.
Het Hart in kwestie is duidelijk dat van Ton, die ook bezorgt. Al staat de winkel vol, hij weet goed te adviseren over zijn waar en de verschillen ertussen.
Toen wij delibereerden over een niet te identificeren pand op één van de foto’s, verscheen hij in de deuropening van zijn wijnkasteel met een oude Binnen Bantammer-special van VN uit 1985. Het hielp de identificatie van het pand niet, maar Ton bleek een zeer onderhoudende waard. Hij vertelde dat hij de special graag wil laten herdrukken. Dat was begin dit jaar. Maar toen ik een paar dagen geleden informeerde hoe het ermee stond, was er nog geen resultaat.
Dus woon je in de buurt van dit straatje en ben je geïnteresseerd in die special? Ga even naar binnen en vertel dat aan Ton, want voldoende belangstelling spoort hem aan tot actie.