Nostalgie naar de ‘sixties look’

met kilotonnen makeup

Menige beschaafd ogende babyboomer wordt overvallen door nostalgie bij het zien van een uitbundig opgemaakt gezicht. Weet je nog, die dramatische zwarte randen om je ogen uit de jaren 60? De Cleopatra-ogen van Elizabeth Taylor en die gebeeldhouwde wenkbrauwen? De wimpers maakte je pikzwart met mascara die als hard als een steen in een klein doosje zat. Voor je die met een los recht borsteltje kon opbrengen moest je er een beetje water (of spuug) op doen. Of je plakte grote valse wimpers op, soms twee stel over elkaar. Er hoorden strakke kokerrokken bij en schoenen met naaldhakken en puntneuzen.

Anders dan de Pim Sierkssnor kom je deze stijl nog maar zelden onverdund tegen. Maar als je goed kijkt (in de spiegel?) zie je er sporen van terug. Een bescheiden versie van ‘big hair’ misschien, een donkere lijn bóven het ooglid, net even zwaardere wimpers onder de ogen. De rauwe onverdunde versie hiervan zie je hierboven op de foto van de Ronettes.

Carnaby Street

Naarmate de armoedige tijd van de wederopbouw langer geleden was, werd de stijl minder rauw en strenger modieus. Babyboomers hadden geld en dat staken zij in hun uiterlijk. Londen, en vooral Carnaby Street, was het Mekka van de mode, met Mary Quant, de minirok met laarzen, en ‘op art’. Je telde niet mee als je niet minstens één zwart-wit geblokt jurkje in de kast had en daar paste witte lippenstift bij en misschien witte laarzen.

Quant ontwierp haar eigen makeuplijn die kilometers verwijderd was van het discrete kleurtje van je ouders. Wimpers plakte je niet meer aan, je tekende ze gewoon op je gezicht zoals Twiggy. Menig meisje hongerde om op dat broodmagere model te lijken, dat op alle tijdschriftcovers en in makeupreclames figureerde.
Die trend piekte van 1964 tot ’67 en werd tegen het einde van de zestiger jaren opgevolgd door de hippiecultuur.

Winehouse

Maar de oude rauwe babyboomerstijl blijft een bron van nostalgie voor wie jong was in de jaren ’60. Een groot Engelstalig hair and beauty-blog krijgt bosjes reacties. “Ik heb de jaren zestig meegemaakt net van school en ik ging in Londen werken ik was 15”, schrijft ‘Alison’ adem- en leestekenloos. “Ik herinner me dat ik sycadelic lippenstiften kocht ik weet nog ze waren wit-achtig en roze-achtig van die parelmoeren en op de hulsjes stonden sycadelic cirkels in oranje, roze en knalgroen. Dat was een geweldige tijd beter dan nu vind ik.”

Veel jongere vrouwen vinden die stijl een inspiratie. Zij leren hoe ze zich moeten opmaken voor een ‘sixties night’, waarvan er blijkbaar nogal wat gehouden werden en worden. En nog niet zo lang geleden modelleerde Amy Winehouse haar uiterlijk op de Ronettes, tot aan de torenhoge beehive-knot toe – een nostalgie naar de rauwe stijl die zij niet had meegemaakt.

 

Foto: Ronettes (GAB Archive/Redferns) 1960.
Illustraties: advertenties uit jaren 1960

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.