Star Trek posters

Onze toekomst volgens de jaren 60

De zestiger jaren keken optimistisch naar de toekomst – dit is hem nu

De jaren zestig waren het hoogtepunt van de Koude Oorlog. In ’62 waren je ouders misschien scheepsbeschuiten aan het hamsteren en een schuilplaats aan het inrichten onder trap vanwege de Cubacrisis. Maar toch, of misschien juist daarom, werd er veel vooruitgekeken naar de toekomst.

Het toekomstgeloof kon niet stuk. Dat het niet allemaal zo is uitgekomen is wat anders. Volgens dit filmpje over de nieuwste mode voor 1969 bijvoorbeeld lopen wij 15 jaar na dato nog ernstig achter bij hoe het in 2000 had moeten zijn, volgens de voorspelling van toen. De damesmode is op zijn retour, zei de modekoning Pierre Cardin (van wie wij geen van allen kleding droegen wil ik wedden). Luister aan het eind van dit filmpje hoe wij er nu al 15 jaar bij hadden moeten lopen. Een hint: Cardin voorzag dat onze steden in 2000 verwarmd zouden zijn.

Ook in science fiction zie je hoe mooi die toekomst zou gaan worden. Star Trek kwam in 1966 op de televisie en liet ons zien hoe de technologie ons ging bevrijden van honger, oorlog en vooral racisme. In de tijd dat Star Trek werd gemaakt, waren de rassen nog strikt gescheiden in Amerikaanse films en TV-series. De bedenker van de serie, Roddenberry, rekende erop dat in de 23e eeuw het racisme en seksisme wel zouden zijn uitgebannen. Hij stopte zo veel mogelijk verschillende etniciteiten in zijn ruimteschepen. Of het je ook opviel is een tweede, want de serie was gewoon spannend. Alleen Spock was echt opvallend anders; die was half mens en half Vulcan.
Hieronder zie je de eerste intro van de eerste serie.

Die eerste serie was niet eens zo populair, van de 80 uitzendingen werden er maar 79 uitgezonden en in 1969 werd hij gestopt. Daarna pas werd hij het fenomeen dat hij nu nog is.

En wat dat toekomstbeeld waarmee het begon, ach het kan nog, Star Trek speelt in de 23e eeuw.


Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America (Star Trek posters Uploaded by MaybeMaybeMaybe) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
Video Mode: via Beeld en Geluid door Polygoon-Profilti, license CC Attribution-Share Alike 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.