Over babyBoem!

Dit blog gaat over babyboomers – maar echte, niet die mensen in dat TV-programma over kindertjes willen. Als ik Babyboomers google, krijg ik 2.200.000 resultaten in 0,56 seconden. ‘Iedereen’ praat over boomers, maar iedereen bedoelt er iets anders mee. Er wordt een hoop onzin over verkocht.
Dit blog stelt daar verhalen tegenover van echte mensen.

 

Wat is een babyboomer?

babyboomSm

de babyboomer zelfst.naamw. (m./v.)
Uitspraak: [‘bebibumər]
Verbuigingen: babyboomer|s (meerv.)

Dat is nog duidelijk, maar wie er tot deze generatie behoort is dat niet. Babyboomers zijn geboren in de geboortegolf die volgde op de Tweede Wereldoorlog, dus….
. tussen (grofweg) 1945 en 1955 OF
. tussen 1945 en 1964 of ’65.

 

Hoe herken je een babyboomer?

GeenStijl-scribent René van Leeuwen schreef onlangs: “Babyboomers zijn de satan”. Hij sprak van “de absolute slechtmensigheid der babyboomers. Die lui hebben het precies zo voor elkaar weten te krijgen dat alles voor hen is. Bent u later geboren? Dikke vette jammer.”

Een infoteur op infoNu beschrijft babyboomers als een vat vol tegenstrijdigheden. “Ze kwamen massaal in opstand. Een groot deel van hen keerde zich tegen de toen heersende moraal en verzuiling, de gevestigde orde. Het gevolg was vrije seks, ontkerkelijking en ontzuiling.” Maar “ondanks hun rebelse houding” moesten diezelfde babyboomers “keihard werken aan de wederopbouw”. Zij “hebben de oorlog niet meegemaakt, maar wel de gevolgen ervan ondervonden. Zij hebben alles gezien: van armoede tot grote welvaart.” Dit kan verklaren waarom de term zo populair is bij sociale marketeers: “Tegenwoordig is het de generatie die zich bedient van alle moderne gemakken.”

En terwijl de meeste babyboomers die ik ken workaholics zijn, maakte de Volkskrant ervan:

“De grootste, welvarendste, best opgeleide en volgens sommigen meest verwende én tolerante generatie die de wereld ooit heeft gekend.”

 

Ben jij een Babyboomer I of een Babyboomer II?

In de VS waren er volgens de breedste definitie dik 71 miljoen boomers. Het leeftijdsverschil tussen de jongsten en de oudsten was 20 jaar en hun levenservaring verschilde totaal. Amerikaanse sociale marketeers kapten die gigageneratie op in:

Boomers I
Geboren tussen 1946-1955. Volgens CBS werden er toen 2,4 miljoen kinderen geboren in NL. Volwassen geworden tussen 1963-1972. Zij zijn nu ruwweg tussen de 60 en 70 jaar. Zij werden gevormd door de moorden op Kennedy en Martin Luther King, de strijd voor burgerrechten in de VS, en Vietnam. In die oorlog vochten zij, of ze protesteerden ertegen. Toch stonden zij optimistisch in  het leven, want zij hadden goede economische kansen.

Boomers II
Geboren 1955-1965. Volwassen geworden tussen 1973-1983. Zij zijn nu tussen de 50 en 60 jaar. De grote drama’s van hun tijd liepen zij mis. Zij verloren hun vertrouwen in regeringen door Watergate en werden gevormd door de angst voor AIDS. De oliecrisis maakte een eind aan hun toekomstverwachtingen en toen zij aan het werk gingen, waren beste baantjes al bezet door de Boomers I. Steekwoorden: “Ik voor mezelf”, Jonesgeneratie, narcistisch, zelfhulpobsessie, wantrouwig jegens media en instituties.

Weet je wat? Kijk een beetje rond en beslis zelf over die boomers.