Jappie

Pleidooi voor het aannemen van oude.. eh.. Waar doet die katawiki toch aan denken?

Waarschuwing: niet voor mensen of katten met lange tenen

Facebook staat vol met schattige kittens: het was verfrissend om er een haveloze kat aan te treffen.

oude katDit is ‘ m.  (Ik vond hem hier.)
Meet Alfons de oude kater!
Hij is niet alleen haveloos, maar ook heel oud: wel 17 jaar.
Hij woont bij Stichting Zwerfdier en die zocht een leuk huis voor hem. Dat was niet moeilijk dankzij zijn schattigheidswaarde: Ik miauw met een luid krakend stemgeluid, zegt hij. Hij vindt zijn verzorgers lief en hij houdt van lekkere hapjes. Toch zou hij zonder die leuke Facebookpost vast geen nieuw thuis vinden.

Je denkt misschien wat doet dat op een babyboomerblog?
Even doorklikken leidde naar de pagina Katawiki, die zich speciaal toelegt op het vinden van goede plekken voor oude katten. Daar worden de 10 redenen om juist een seniorkat te kiezen uitgelegd. Je vindt dat hier.
In een post met als inleiding:

Hoezo oud?
Als je als kat al wat ouder bent (zeg maar 10+), is het moeilijk om nog een nieuw huis te vinden als je in het asiel belandt. Kleine schattige pluizige kittens zijn veel gevraagd, alle andere dieren hebben het vaak moeilijker. 

En kijk, dat deed mij onweerstaanbaar denken aan die posts waarin de 10 of meer voordelen worden uitgelegd van het aannemen van juist een oudere werknemer.* (Je weet, de leeftijd waarop je tot oudere werknemer wordt gebombardeerd daalt voortdurend; zelfs babyboomers II vallen er langzamerhand bijna onder.)
Al beledigd? Stop dan onmiddellijk met lezen, want ik ga laten zien hoe erg die aanbevelingen voor oudere katten lijken op die voor oudere werknemers. Als voorbeeld neem ik deze, maar hee ze komen allemaal op hetzelfde neer.
Kijk die punten: geen woord bij verzonnen, alleen een heel enkele keer wat ingekort aan de mensenkant. Voor het geval je dat wilt checken, zet ik de originele nummers ervoor.

  Denk niet dat ze niet lang genoeg meer meegaan
catsmall mansmall
 8. Wat is oud?

Tegenwoordig worden katten makkelijk 16 jaar of ouder, dus ook van een 10+ kat kun je nog lang genieten. Het is beslist niet gezegd dat ze al meteen gezondheidsproblemen meebrengen.

1. Ze verzuimen minder

Oudere werknemers melden zich minder vaak ziek dan jongeren en zijn opmerkelijk vaak nul-verzuimers. Ze doen ook niet aan baaldagen. Vanaf 55 jaar neemt het verzuim onder ouderen af.  De meeste ouderen blijven tot op hoge leeftijd gezond.

 

  Ze zijn hun wilde haren kwijt
catsmall mansmall
1. Oudere katten zijn niet meer zo speels

De fase van klimmen in gordijnen en vazen omgooien hoef je niet (meer) mee te maken.

8. Ze nemen geen onverantwoorde risico’s
Onverantwoorde risico’s en impulsief gedrag horen bij jeugdige werknemers, niet bij oudere. Ouderen zijn over het algemeen voorzichtiger en denken eerder na voordat ze iets doen.
2. Ze zijn psychisch gezonder
Psychische problemen zoals depressie en burn-out blijken meer bij jongeren voor te komen dan bij ouderen.  19 procent van de jongeren tot 25 jaar heeft een of meer psychische klachten tegenover 10 procent van de mensen tussen 65 en 74 jaar.

 

  De ervaring van een oude rot is ook wat waard
catsmall mansmall
4. Een oudere kat heeft al etiquette geleerd

Met andere woorden begrippen als kattenbak en krabpaal zijn (hopelijk) al bekend

3. Ze hebben meer kennis en ervaring
Ouderen leren beter via praktische ervaring. Ze hebben slimmere werkstrategieën. Bovenal betekent leeftijd per definitie een voorsprong aan opgebouwde kennis, vaardigheden en ervaring.
5. En meer inzicht in complexe problemen
Door hun ervaring hebben ouderen een beter inzicht in ingewikkelde problemen en uitdagingen die een directe relatie hebben met hun eigen werk. Hierdoor kunnen zij van grote waarde zijn in crisis-achtige situaties.

 

  Je hebt (meestal) minder last van ze
catsmall mansmall
5. Een oudere kat is minder wild

Is het vriendje van je oudere kat overleden, dan is een andere senior een betere keuze als nieuwe partner dan een springerig kitten. Dat gaat bijna altijd fout wegens te druk voor je eigen kat.

4. Ze zijn sociaal vaardiger

Meestal kunnen ouderen beter met mensen omgaan. Door hun jarenlange ervaring in het omgaan met collega’s, klanten etc. weten ze beter welke aanpak en benadering werkt, en welke niet.

6. Ze zijn minder ik- en carrièregericht

Bij verschillende levensfases horen verschillende ‘temperamenten’. Jongeren zijn vaak vol energie en (tomeloze) ambitie, ouderen zijn meer gewend om rekening te houden met anderen en het belang van het collectief (de afdeling, het bedrijf). Koste wat kost promotie willen maken is er vaak wel af. Ook in dit opzicht zijn ze stabieler en rustiger.

 

  Ze zijn minder wispelturig
catsmall mansmall
2. Ze stellen je niet voor verrassingen

Het karakter van oudere katten is bekend, je komt niet voor verrassingen te staan als de kat ineens veel assertiever is dan je gedacht had.

7. Ze zijn toleranter

Door hun grotere werk- en levenservaring zijn ouderen vaak ook toleranter, verdraagzamer tegenover anderen en andersdenkenden. Zij hebben geleerd dat zij niet de waarheid in pacht hebben, en dat het soms de moeite loont om te luisteren naar de mening van iemand anders.

 

  Ze kunnen tegen een stootje
catsmall mansmall
7. Ze zijn minder kwetsbaar dan een kitten

In een gezin met kleine kinderen is een oudere kat geschikter dan een jong kitten, omdat kittens fysiek nog heel erg kwetsbaar zijn en oudere katten meestal wat laconieker.

9. Ze hebben meer zelfkennis

Als je het nodige hebt meegemaakt leidt dit bijna altijd tot een groter inzicht in je capaciteiten, maar ook in je grenzen en je zwakkere punten. En als je jezelf kent, kun je pas echt van waarde zijn voor je omgeving. Dat wisten de oude Grieken al..

 

  Ze zijn blij met je
catsmall mansmall
(geen nummer, de eerste zin) Als je als kat al wat ouder bent (zeg maar 10+), is het moeilijk om nog een nieuw huis te vinden als je in het asiel belandt.
9. Seniorkatten hebben het moeilijk in het asiel:
ze kruipen vaak weg omdat de verandering voor hen heel groot is.
10. Ze zijn loyaal

Oudere werknemers zijn loyaler. “Jobhoppen” is er niet meer bij als je wat ouder bent. Het draait dan eerder om kwaliteit, bestendigheid en duurzaamheid. Stuk voor stuk waarden waarop werknemers en bedrijven echt kunnen bouwen.

 

  En natuurlijk het financiële voordeel
catsmall mansmall
3. De kat is al gecastreerd

of gesteriliseerd (en natuurlijk ontwormd, gevaccineerd en gechipt), dus die kosten hoef je niet meer te maken. De medische historie is vaak bekend.

11. Er zijn aantrekkelijke subsidies

Veel bedrijven en werkgevers weten nog niet dat zij in aanmerking kunnen komen voor forse subsidies, als het om oudere werknemers gaat. Zeker voor kleinere (MKB-)organisaties kan dit erg aantrekkelijk zijn. Soms kunnen oudere werknemers een klein jaarsalaris (van bijvoorbeeld 30 duizend euro) meenemen aan subsidies.

Zo aan de reacties op Katawiki en zulke groepen te zien, vinden moeilijk plaatsbare oudere katten met argumenten als deze en een leuke foto ineens wel een goede plek. Zoek je (ander) werk? Misschien moeten wij zo’n leuke post laten maken en op Facebook laten zetten? Een Boomerwiki-pagina starten?

*Eén uiterst vreemd pro-kat argument laat ik weg: Een kat van 18 maakt het echt niet lang meer, dus Eh… pardon?? Een oudere kat is een perfecte keuze voor een ouder persoon. De kans dat je kat je overleeft is niet zo groot en je kunt heerlijk samen middagdutjes doen?? Dat is natuurlijk onzin. Wij doen alsof wij die misstap niet gezien hebben.

 

De oude kattenfoto’s komen van de Facebookpagina, de clipart is van: goopy mart via Flickr: CC BY-NC-SA 2.0

 

Een gedachte over “Pleidooi voor het aannemen van oude.. eh.. Waar doet die katawiki toch aan denken?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.