Ingredients
- 1 pond drumsticks (zonder vel) + 1 pond kipkarbonades (zonder vel)
- 6 eieren hard gekookt (of meer als je dat lekker vindt.
- 15 gram boter of 2 eetlepels olie
- 2 grote uien fijn gesnipperd.
- 6 tenen knoflook
- flink stuk verse gember
- 3 eetlepels Berbere kruiden
- Voor extra heet nog 1 theelepel Cayenne peper toevoegen
- 1 theelepel fenegriekpoeder
- 7 pimentkorrels
- 3 blaadjes laurier
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 klein blikje tomaten puree
- 2 glazen rode wijn ☺
- kippenbouillionblokje
- eventueel nog wat zout
- verse koriander
Instructions
- Was de kip en laat een uurtje weken in een grote bak met water met het sap van een halve citroen of scheutje azijn. Hier wordt de kip lekker mals van.
- Snipper de uien heel fijn en pureer de knoflook en de gember met een klein theelepeltje zout tot een pasta.
- Fruit de uien en de knoflook gember pasta zachtjes aan (het liefst in een grote hapjespan met teflon laag waar een deksel op kan. Gewone braadpan is ook goed maar wel op je uien letten dan).
- Laat de uien 10 min zachtjes karamelliseren (belangrijk) met de deksel op de pan.
- Als de uien zacht zijn de kruiden en bouillionblokje en wat zout erbij doen en even meebakken.
- Voeg vervolgens de rode wijn toe en zet even het gas hoog om de alcohol te laten verdampen.
- Daarna de tomatenblokjes en tomatenpuree erbij doen.
- Doe de uitgelekte kip in de saus en laat goed heet worden.
- Zet het gas laag en laat 30 minuten pruttelen met de deksel op de pan (heftige luchten in tha house).
- Haal na minuten de deksel van de pan en voeg de hard gekookte eieren toe.
- Laat de hele boel nog 30 minuten zonder deksel pruttelen zodat de saus wat kan inkoken (indikken).
- Bestrooi rijkelijk met de fijngehakte koriander.
Notes
Serveren met Alecha (Ethiopische groentenstoofschotel) en injirapannekoeken. Deze recepten komen eraan ☺ Uiteraard kan je ook gewoon rotiplaat of wraps erbij eten. Maar injira….mmmmmmm
Weight Watcher proof gehalte: . Zeer hoog. De kip wordt direct gestoofd en niet eerst nog in olie gebakken. Op de totale hoeveelheid is slechts 2 eetlepels olie of een klein beetje boter gebruikt. Alle overige ingredienten op de wijn na zijn 0 punten. De hoeveelheid wijn is op de totale hoeveelheid ook te verwaarlozen. Je kan het berekenen, maar ik reken voor dit gerecht altijd 1 portie kip / bout / zonder vel rauw.
Dank voor dit recept!
Mijn moeder maakte dit ‘vroeger’ vaak.
Mijn vader werkte (rond 1959 denk ik) in Ethiopie en bracht de Berbere Kruiden mee. Mijn moeder probeerde deze kruiden later te kopen,maar ze waren nooit zo krachtig als echt straight uit Ethiopie! Heb nu een kruiden adresje gevonden,ben erg benieuwd of ik het net zo lekker kan maken zioals mijn moeder het ‘vroeger’ maakte!
(www.spicesofmarrakech.nl)
Zal je laten weten hoe het resultaat geworden is!
groet,
Belinda
Ja ik ben benieuwd! Zal Mireille eens vragen wat haar speciale kruidenadresje is; daar kan je alles ‘live’ uitkiezen – wel in Amsterdam.. Elise
Ja graag!
Tijdens het Afrikaweekend morgen zal ik je recept gaan proberen. Ziet er erg goed uit! :-)
Mijn berbere heb ik in Utrecht gekocht bij Ethiopische restaurant Sunshine. Zij halen de goede kruiden rechtstreeks uit Ethiopië.
Fantastisch!