Ingredients
- 1 kop is een maatbeker van 2,4 dl
- 1 3/4 x kop bloem
- 1/2 kop zelfrijzend bakmeel
- 1/4 kop maismeel of tarwebloem
- 1 pakje droge gist
- 6 dl warm water
- (Als je Teff hebt, kan je alle soorten meel vervangen door 3 koppen Teff)
Instructions
- Meng alles in een hoge kom tot een pannekoek-achtig beslag.
- Dek het af en laat het 2 dagen rijzen en fermenteren. Als je het brood minder zuur wilt hebben, is 24 uur genoeg. Het rijst letterlijk de pan uit; wij noemen dit 'het broodmonster'.
- Roer na de 2 of 3 dagen rijzen het beslag heel goed door.
- Dek weer af en laat het beslag een kwartiertje rusten.
- Verhit een pan met antiaanbaklaag of een koekenpan, ZONDER olie, tot hij heel heet is (of gebruik een mitad, een speciale injerabakker, of een andere elektrische pan, die je verhit tot 240 graden).
- Giet 1/2 kop beslag in de pan in een cirkelvormige beweging, alsof je een pannekoek bakt.
- Bak tot er gaatjes beginnen te verschijnen, zet dan het vuur lager, leg het deksel op de pan en bak nog eens tot er over de hele 'pannekoek' gaatjes te zien zijn, alsof het een plak spons is. De onderkant mag niet bruin worden. Bij de eerste injera duurt dat wat langer, de volgende gaan snel, weer net als pannekoeken Let op: je bakt maar één kant. Als er de injera geen gaatjes heeft, is hij niet te eten.
- Schuif de injera voorzichtig uit de pan op een schone doek en laat hem 2 minuten afkoelen, anders plakt de volgende eraan vast bij het opstapelen.
Notes
Leg de injera op een bord (in Ethiopië gaat hij gewoon op tafel en dient hij als bord, dat je na afloop opeet). Schep er Mireille's Doro Wot op en/of Alecha en eet lekker!
Foto Lukasz Nowak via WikiCommons CC BY-SA 4.0