Khichdi

Recept: Khichdi, Indiase rijst met linzen uit Gujarat

Het populairste recept voor de dagelijkse maaltijd

Recept: Khichdi, Indiase rijst met linzen uit Gujarat

Khichdi

Rijst met linzen zoals het bijna dagelijks gegeten wordt in de Indiase deelstaat Gujarat: lekker, goedkoop, en gezonder dan aardappels-vlees-en-groente. De groente serveer je er los naast.

Ingredients

  • Voor 2 mensen:
  • 1 kleine kop rijst
  • 1 kleine kop linzen (Moong, Arhar of of Masoor dal, of een combinatie)
  • Zout naar smaak
  • 1 tl turmeric

Instructions

  1. Was de rijst en de linzen en week ze 10 tot 15 minuten
  2. Voeg het zout en de turmeric toe
  3. Add salt and turmeric powder.
  4. Kook het in een pressure cooker met 3 à 4 koppen water; breng aan de kook, zet het vuur lager na de eerste fluit en kook 4 of 5 minuten
  5. OF
  6. Kook in een afgesloten pan op laag vuur tot rijst en linzen gaar zijn. Deze gespleten linzen blijven niet heel; zachtjes koken en af en toe controleren of er wat water bij moet, want het mag geen pap worden.

Notes

In Gujarat laat men de khichdi nu afkoelen, maar in het koude Nederland heb je daar vast niet altijd zin in. Warm is wel zo lekker!

Serveer dit met ghee (geklaarde boter), of gezonder en zeker zo lekker: karnemelk, of dunne yoghurt.

Foto: Khichuri edit door Drriad - CC BY-SA 3.0 via WikiCommons

http://boemblog.nl/recept-khichdi-indiase-rijst-met-linzen-uit-gujarat/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.