Recept challah maken

Recept: Makkelijk deeg voor challah-brood

Traditioneel challadeeg, zo snel als het kan

Recept: Makkelijk deeg voor challah-brood

Recept challah maken

Ingredients

    Deeg:
  • 0,5 kopje suiker
  • 1 kleine el zout
  • 2 zakjes droge gist
  • 1 kilo bloem
  • 0,5 kopje olie
  • 2 kopjes warm water
  • 3 eieren, losgeklopt
    Versiering:
  • 1 ei, losgeklopt (om te bestrijken)
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

Instructions

  1. Meng in een grote mengkom alle droge ingrediënten (bewaar wat meel om je werkvlak mee te bestuiven of voor als het deeg te plakkerig is).
  2. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de eieren, de olie en en het water. Meng het meel van de kanten af er doorheen (kan met een houten lepel), tot je een deegbal hebt.
  3. Leg het deeg op een licht bebloemd werkvlak en kneed een minuut of 10, tot het deeg glad en heel soepel is (je moet het kunnen vlechten straks). Als het te plakkerig is wat meer meel erdoor, maar maak het niet te droog.
  4. Doe een beetje olie in een kom, haal je deegbal erdoor en keer hem om zodat alle kanten licht geolied zijn.
  5. Dek af met een theedoek of en laat het op een warme plaats ongeveer anderhalf, twee uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  6. (Optioneel: je kan nu de lucht eruit drukken, weer kneden en nog een keer laten rijzen, maar het hoeft niet.)
  7. Verdeel je deeg in evenveel stukken als je broden wilt maken. (Bijvoorbeeld: deel het door de helft en verdeel dan één van de helften weer door de helft voor 1 groot brood en twee kleinere. Of verdeel één ervan nog verder in zessen voor 1 groot brood, 1 kleiner en 6 minibroodjes.)
  8. Vlecht je broden: klik hier voor instructie.
  9. Leg ze niet te dicht op elkaar op een ingevet ovenblik en bestrijk met losgekopt ei.
  10. Laat nog even rijzen; niet tot de dubbele hoeveelheid, want er moet in de oven ook nog iets te rijzen blijven.
  11. (Optioneel: bestrijk nog een keer met losgeklopt ei voor een extra glanzend resultaat.)
  12. Versier het eventueel met sesamzaadjes of maanzaad.
  13. Bak de broden in een oven van 180 graden in ongeveer 25 minuten goudbruin – grote broden doen er iets langer over dan kleinere. Laat ze afkoelen op een rooster.

Notes

Overal lekker bij!

Foto: Screenshot Leah Cooks Kosher - Classic Challah Dough Recipe, via YouTube

http://boemblog.nl/recept-makkelijk-deeg-voor-challah-brood/