Ethiopische groenten Alecha

Recept: Mireille’s groenten Alecha

Milde Ethiopische groenten curry/stoofschotel

Klik hier voor het Ethiopische kip-recept waar dit zo lekker bij is.

Mireille’s Ethiopische groenten Alecha

Ethiopische groenten Alecha

Ingredients

  • 25 gram roomboter
  • Kilo grote aardappelen geschild en in kwarten
  • 2 grote winterwortels of 1 flespompoen in hapklare brokjes
  • 1 halve spitskool of witte kool
  • 2 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • flink stuk gember
  • 2 theelepels djinten zaadjes (heel)
  • 1 theelepel cardamom poeder
  • 2 theelepels fenegriek poeder
  • 1 theelepel berbere
  • 1 theelepel koenjit (kurkuma)
  • 2 maggiblokjes of gewoon zout
  • Water

Instructions

    Voorbereiding:
  1. Snipper de uien heel fijn en pureer de knoflook en de gember met een klein theelepeltje zout tot een pasta.
    Bereiding:
  1. Fruit de uien, de djintenzaadjes en de knoflook gember pasta zachtjes aan (het liefst in een grote hapjespan met teflon laag waar een deksel op kan. Gewone braadpan is ook goed maar wel op je uien letten dan).
  2. Laat de uien 10 min zachtjes karamelliseren (belangrijk) met de deksel op de pan.
  3. Als de uien zacht zijn de kruiden en bouillionblokjes en wat zout erbij doen en even meebakken.
  4. Doe de groenten behalve de kool erbij en schep om.
  5. Voeg het water toe. De groenten moeten bijna onderstaan en zet gas hoog tot het kookt.
  6. Doe de deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken.
  7. Voeg na 15 minuten de kool toe en laat weer even aan de kook komen.
  8. Nog een keer 15 minuten met de deksel op de pan.
  9. Controleer af en toe de aardappels of ze al gaar zijn.
  10. Als de groenten gaar zijn, prak een paar aardappels fijn zodat de saus wat dikker wordt.
  11. Laat nog een minuutje of 15 zachtjes prutten zodat de saus wat indikt.

Notes

Lekker met Doro Wot. De combinatie is super omdat de Doro Wot pittig is en deze is mild en toch gekruid en smaakvol. Uiteraard hier ook weer: moet eigenlijk met injera (daar moet ik je eigenlijk les in geven, is wel een dingetje wat moeilijk uit te leggen is. Moet je even zien. Ik probeer er een filmpje van te maken). Maar kan heel goed met roti plaat of wraps.

!Weight Watcher proof gehalte: Zeer hoog. Alle ingredienten behalve de aardappelen en de boter (te verwaarlozen op de totale hoeveelheid) zijn 0 punten. Ik reken meestal het aantal aardappels wat ik heb gehad plus een koffielepel boter. Dan kom ik op zo’n 4 punten.

http://boemblog.nl/recept-mireilles-groenten-alecha/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.