cabrio

Tweede carrières

Is that all there is? voor babyboomers

We zijn niet allemaal de president van Bolivia. Evo Morales is anders wel een fijn voorbeeld van een verrassende carrièreswitch. Terwijl normale sporters al jong stoppen en aan een tweede loopbaan beginnen, startte babyboomer Morales vorig jaar op zijn 55e als voetballer. In de eredivisie. Baan nummer 1, het presidentschap, blijft hij er gewoon bij doen, want de Boliviaanse eredivisieclub Sports Boys betaalt hem een miezerig minimumloon van minder dan honderdzestig euro per maand.
Afgezien van zijn presidentschap verschilt Morales weinig van al die andere boomers die ook wel eens wat anders willen gaan doen. Zeker 8 procent van de Nederlanders heeft twee banen, net als hij. Vaak is dat niet omdat ze van baan 1 niet rond kunnen komen, maar zien zij baan 2 als opstap naar een carrièreswitch. Meestal is dat werk waar zij van leren of plezier aan beleven, en vinden zij het niet erg als het weinig betaalt.

Overgang

Morales had zijn tweede carrière zorgvuldig voorbereid. In 2007 vestigde hij slim de aandacht op zijn voetbalkunsten door mee te doen aan een wedstrijd op de hoogste berg van het land. Dat was een protest tegen de voetbalbond, die het spelen van interlands op grote hoogte had verboden. Publiciteit gegarandeerd dus – maar daar kon hij als voetballende president ook eigenlijk op rekenen.
Voor gewone babyboomers gaat het opstarten van een andere loopbaan moeilijker. Een overgangsfase met twee banen is daarom zo gek nog niet. LinkedIn staat vol mensen die owner director zijn van klein klinkende bedrijfjes, met daarnaast een parttime baantje. Andere switchers werken naast hun betaalde baan aan een prettig uit de hand gelopen hobby, waarvan zij ooit hopen te kunnen leven. Het klassieke voorbeeld is de startende auteur. We kunnen niet allemaal bestsellers schrijven, maar toch.

How To Write A Bestseller And Get It Published

Jaren geleden zag ik, op bezoek bij een vertaalster die dag in dag uit moederziel alleen in haar erkertje zat te tikken, bij toeval een boek liggen: How To Write A Bestseller And Get It Published. Of zoiets.
Jenny, zo noem ik haar even, leed op dat moment sterk aan het Is that all there is?-gevoel. Zij was een zo’n vrouw die zich nog een meisje noemt, en van wie je zegt dat zij ‘er nog heel goed uitziet’ – maar de scherpe blik die haar op het idee bracht te gaan schrijven, richtte zij ook op zichzelf. Zij zag ook wel dat haar weelderige kapsel niet meer zo heel lang weelderig zou blijven en dat ‘slank’ op het punt stond om te slaan in ‘tanig’. Zij was net van Londen verhuisd naar een badplaats aan de Engelse kust, maar dat gevoel bleef. Vandaar dat boek. Mijn medebezoeker, nog taktlozer dan ik, begon er smakelijk lachend saillante citaten uit voor te lezen. Maar zij bezwoer ons dat het haar zou lukken.
Wat later verhuisde zij naar Parijs – bijna de Linker Oever -, en nog weer later naar een badplaats in het Midden-Oosten, waar zij het om onduidelijke redenen precies drie weken uithield. Oude vrienden verloren haar enigszins uit het oog en schudden het hoofd als zij ter sprake kwam.
Dat was minstens drie goed verkopende boeken geleden.
Precies volgens dat boek waar jij zo om moest lachen, zei ze tegen mijn medebezoeker van destijds na boek één, dat nog het beste verkocht.
Maar als gezegd, bestsellers schrijven kunnen we niet allemaal.

Fietsen

Een boomer die je niet meer op LinkedIn zal vinden zegde zo rond zijn 45e zijn baan op, kocht een klassieke tweezitscabrio waar zijn kinderen niet in pasten, en begon een tweede carrière als owner director. Hij vond de droom van elke zelfstarter, een niche waar behoefte aan was, en bouwde zijn bedrijfje uit tot een winstgevende zaak. Het was iets slims met frisdranken en marktonderzoek en consultancy. Succesverhaal.
Toen overleed de vader met wie hij altijd zo slecht overweg had gekund, werd zijn niche overbodig, en sloeg ook bij hem het Is that all there is? toe. Een paar jaar later heeft hij een fietsenmakersbedrijfje in een leegstaand kerkgebouw, waar idealistische studenten en misfits fietsen helpen opknappen voor een goed doel, in Afrika ofzo. Hij is heel happy nu en kijkt nog af en toe uit naar een nieuwe niche. Gelukkig heeft zijn vrouw een prestigieuze, goed betalende baan.
In haar vrije tijd schrijft zij boeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.